Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти

 

Българска Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) публикува доклада „Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти”, изготвен от Европейската Генерична Асоциация (ЕГА) съвместно с евродепутата д-р Дорет Корбей.

Иновативните фармацевтични компании създават митология около себе си и продуктите си. Така те опитват да противодействат на конкуренцията от страна генеричните фармацевтични производители, чиито лекарства не отстъпват на иновативните по качество, ефикасност и безопасност, а освен това са със значително по достъпни цени.


 

Несъмнено генеричните медикаменти имат основна роля за стабилността на европейското здравеопазване. В България, по данни на IMS Health, техните цени са четири пъти по-достъпни от тези на иновативните медикаменти.  
Докладът „Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти” осигурява коректна информация за генеричните лекарства, която може да бъде от съществена полза и за лекари, и за пациенти.  

Пълният текст на доклада може да видите тук.