Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Николай Хаджидончев посети Израел като част от бизнес-делегацията по време на официалното посещение на президента Румен Радев

03 Април 2018

Президентът Румен Радев с участниците в бизнес-делегацията

Николай Хаджидончев, Изпълнителен директор на Актавис ЕАД, като представител на Конфедерацията на Работодателите и Индустриалците в България /КРИБ/, участва в официалната делегация, съпровождаща президента на Република България Румен Радев по време на неговото първо посещение в Израел.

Визитата на българския президент беше в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Израел. В ръководената от българския държавен глава делегация участваха народни представителипредставители на еврейски организации в България, както и на деловите среди, на работодателски и търговски организации.

Радев беше посрещнат от президента на Израел Реувен Ривлин. По време на тяхната среща българският президент сподели: „  Приятелството между нашите народи бе доказано по най-категоричен начин в тежките години на Втората световна война“. Той посочи, че е горд, че българите са извършили безпрецедентният акт на спасяване на своите евреи и не са допуснали нито един от тях да замине в лагерите на смъртта. „По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история“, сподели президентът на Израел.

След срещата с израелския президент Румен Радев се отправи към среща с българската общност. На нея присъстваха и някои от все още живите евреи, спасени по време на войната. Българският държавен глава посети музея на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим и мемориала на загиналите с кораба Салвадор еврейски бежанци. Румен Радев  изнесе реч по време на шестия Глобален форум за борба с антисемитизма.

Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения“, заяви президентът Румен Радев  пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Радев подчерта, че Държавата Израел днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество. По думите му днес Държавата Израел представлява прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качество на образованието, достойно заплащане, инвестициите в икономика и сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност. „Затова България е отворена да продължава нашето сътрудничество, инвестиционния обмен, научния, икономическия,търговския обмен“, отбеляза българският президент.

Бенямин Нетаняху отбеляза, че Израел и България имат специални отношения. „Няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София, човечността и приятелството към евреите“, подчерта той. „Днес имаме отлични отношения, каза Нетаняху и отбеляза колко е важно развитието на технологиите, които по думите му ще променят живота ни. 

От своя страна българският президент заяви готовността на страната ни за по-тясно сътрудничество с Израел в научната сфера , търговско-икономическото сътрудничество и в обмена на взаимни инвестиции.

През третия ден на посещението си в Държавата Израел президентът Радев се срещна с г-н Роберт Сингер, вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес.  Държавният глава на България изнесе лекция пред интелектуалци, журналисти и общественици. По-късно през деня президентът Радев Радев посети технологичния парк Гав-Ям Негев. 

 

 

Полезни препратки