Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Конференция под Българското председателство на Съвета на ЕС относно възможностите за осигуряване на по-добър достъп до лекарствени продукти за всички европейски граждани

07 Март 2018

На 06.03.2018 г. в Национален Дворец на Културата, под Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор здравеопазване се проведе конференция на тема: “Health as the Real Winner: Presidency Conference on Options to Provide Better Medicines for All”.

В събитието, посветено на възможностите за осигуряване на по-добър достъп до лекарствени продукти за всички европейски граждани взеха участие експерти от държавите-членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Световната здравна организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, академичната общност, неправителствените организации и др.

Конференцията имаше за цел да предостави платформа за дискусии по ключови въпроси, свързани с недостига на лекарства, правните възможности и електронни решения за регулиране на паралелния износ, както и осигуряването на ефективни лекарствени продукти на достъпни цени.

Обсъжданията се състояха в  четири панела: „Недостиг на лекарствени продукти: съображения от гледна точка на общественото здраве или на търговията?”, „Европейската фармацевтична индустрия, ангажирана със здравето?”, „Средства за по-бърз достъп: дали бързината е правилният приоритет?“, „Осигуряване на финансова достъпност: решенията“.

Г-н Адриан Ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“ взе участие във  вторият панел на форума - „Европейската фармацевтична индустрия, ангажирана със здравето“ , чийто модератор беше проф. Николай Данчев, председател на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Презентацията на г-н Ван ден Ховен беше на тема: „Sustainable competition: the magic formula to align public health and business objectives for access“.

Темата, която представи г-н Ван ден Ховен за дискусия се фокусира върху две направления:

  • Намаляване разходите на обществените фондове и увеличаване достъпа до лечение на пациентите, чрез използване на генерични и биоподобни медикаменти. Принципи, които ЕС държавите трябва да наложат.
  • Обсъждане за въвеждане на SPC waiver (Отпадане на Сертификат за допълнителна защита) - възможност за развитие на производството на продукти, все още под патентна защита в ЕС за трети страни, което ще даде тласък в развитието на генеричната фарма индустрия в ЕС.

Форумът представи експертните мнения за развитието на фармацевтичната индустрия към днешна дата, както и необходимостта от ценово-достъпни медикаменти и европейско здравеопазване за всички граждани.

 

Полезни препратки