Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Увеличаване на използването на генерични лекарства може да осигури спестявания от 30 млрд. долара годишно

05 Октомври 2012

 

Увеличаване на използването на генеричните лекарства може да доведе до спестявания в размер на 30 млрд. долара ежегодно в световен мащаб. Това е установило наскоро проведено изследване от Института по информатика в сферата на здравеопазването към IMS. Увеличаване на употребата на генерични медикаменти може да допринесе за осигуряване на около 6% спестявания от общо 500 млрд. долара, на толкова възлиза общата сума от потенциални възможности за спестяване при здравните разходи в 186 страни от целия свят за 2011 г.
   
Според авторите на изследването страни, в които доходите са ниски, биха спечелили най-много от увеличаване на достъпа на пациентите до генерични медикаменти. Изследването отчита, че генеричните лекарства намаляват разходите за здравни грижи и здравни услуги без да понижават качеството на лечението или да представляват заплаха за пациентите. Отчетено е и това, че т. нар. "лоялност към марката" представлява съществена бариера пред по-мащабното използване на генерични лекарства.  

Според IMS съществуват всички основания за увеличаване на употребата на генерични лекарства в световен мащаб, тъй като те са най-изгодни за пациентите и за публичните здравни фондове, като тази констатация е направена съобразно факторите качество, ефикасност, безопасност, достъпност.  
 

Полезни препратки