Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Според проучване на GfK биоподобните лекарства могат да спестят милиарди евро на здравеопазването в Германия и Европа

16 Септември 2014

 

На 10 септември Европейската генерична асоциация (EГА) и членуващата в нея германска асоциация на генеричните фармацевтични производители ProGenerika проведоха кръгла маса във връзка с биоподобните лекарства и разнообразните възможности, които те осигуряват за съвременното здравеопазване. Във форума се включиха лекари и фармацевти от Германия, мениджъри от здравно осигурителните дружества, както представители на политически организации в страната, работещи в областта на здравната политика.      

Ник Хагер, президент на ЕГА, представи резултатите от проучване за биподобните лекарства, проведено от научния институт GfK по поръчка на секторната група към ЕГА за биоподобните медикаменти. Проучването беше осъществено сред лекари, фармацевти, производители, пациенти и политици в седем страни-членки на ЕС и беше свързано с устойчивостта на биоподобните медикаменти.

В доклада на Ник Хагер, базиран върху проучването, бе подчертана необходимостта от прилагането на многостранен подход за създаване на устойчив пазар за биоподобните лекарства, упоменати бяха и спестяванията, които този вид медикаменти могат да осигурят и бе отбелязано, че насърчаването на употребата на тези лекарства би разширило достъпа на германските и европейските пациенти до качествени и достъпни лекарствени терапии.

Пълният текст на доклада на научния институт GfK може да видите тук.

Полезни препратки