Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Най-големите фармацевтични компании в България

26 Януари 2018

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които имаха водеща роля и през 2016 г., но има промяна в позициите на първите пет

Investor.bg, 23.01.2018, Евгения Маринова

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които имаха водеща роля и през 2016 г., но има промяна в позициите на първите пет фармацевтични компании по продажби в стойност при медикаментите с рецепта. Това показва анализът на данните на международната компания IQVIA, предоставен на Investor.bg.

Разместванията се дължат на позиционирането на Actavis/Teva като първа компания на пазара в България по този показател.

След сделката по придобиване на Actavis от Teva през 2016 г. компанията зае втора позиция на пазара по продажби в стойност на продукти с рецепта, а през 2017-та се изкачи до първата позиция.

Така топ 5 на компаниите в България с най-голям пазарен дял по продажби в стойност при медикаментите с рецепта за 2017 г. изглежда по този начин: Actavis/Teva, Novartis, AbbVie, GlaxoSmithKline, Sanofi.

За сравнение, през 2016 г. в Топ 5 попаднаха Novartis, Teva, Roche, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline.

В сегмента „Продукти без рецепта“ (ОТС регистрирани и нерегистрирани, хранителни добавки) през 2017 г. изглежда по този начин: Actavis/Teva, Софарма, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis.

За сравнение - през 2016 г. в топ 5 попаднаха Actavis/Teva, Софарма, Bayer, Novartis, GlaxoSmithKline.

При търговците на едро с лекарства няма голяма динамика в търговските дялове. Най-големите четири дистрибутора държат над 80% пазарен дял на аптечен пазар. Така първите четири дистрибутора са Фьоникс, Софарма трейдинг, Стинг и Фармнет. 

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
Полезни препратки