Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Генеричните лекарства спестяват на европейските държави по 100 милиарда евро на година. Два пъти повече пациенти лекувани в Европа благодарение на генеричните лекарства

04 Октомври 2016

На проведен семинар в Лисабон, организиран от APOGEN, на тема:Стойността на генеричните лекарства” се акцентира, че  без употребата на генерични лекарства европейските държави биха похарчили над сто милиарда евро повече годишно за лечението на пациентите. Това е едно от заключенията на проучването на IMS – международната анализаторска компания, относно “Ролята на генеричните лекарства за подпомагането на здравните системи: Европейска перспектива“.

Проучването заключава, че до 2050 г. населението на Европа на възраст над 65 години ще нарастне от 129 на 191 милиона, с последващо нарастване на обхвата на хроничните заболявания и съответното въздействие върху държавните разходи за здравеопазване. От 2005 до 2014 г. генеричните лекарства позволиха на европейските държави удвояване на броя лекувани пациенти при запазване на същия фармацевтичен бюджет.

Проучването „Стойност на генеричните лекарстваЗдравно-икономическо проучване“, проведено от Института IGES за „Лекарства за Европа“, което също бе представено, заключава и че с използването на генеричните лекарства е възможно да се лекуват значително по-голям брой пациенти с хипертония, като се поддържат същите нива на разходите; да се лекуват още толкова пациентки с рак на гърдата с по-ниски нива на разходите и да се лекуват повече пациенти с депресия, с леко увеличаване на разходите.

Семинарът бе посетен от водещи експерти като Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“, Антонио Вас Карнейро, професор в Медицинския факултет на Университета на Лисабон и директор на Центъра за доказателствено базирана медицина, Карлос Гоувея Пинто, доцент в ISEG, Хелдер Мота Филипе, член на Съвета на  INFARMED, IP (националния орган за лекарства и здравни продукти) и Пауло Лилая, президент на APOGEN.

„Мисията на APOGEN е да разпространява идеята за генеричните и биоподобни лекарства, като допринася активно за развитието на този пазарен сегмент в Португалия и като прави лекарствата по-достъпни, в една устойчива здравна система“, каза Пауло Лилая, президент на APOGEN. „Представянето на двете проучвания показва, че генеричните лекарства носят големи ползи за пациентите и за европейските държави, като увеличават достъпа на пациентите до лечение и същевременно намаляват разходите на държавите за лекарства."

Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“ подчерта, че „Докладът на IMS потвърждава усилията на производителите на генерични лекарства да инвестират в подобряването на достъпа за пациентите и увеличаването на устойчивостта на фармацевтичните пазари в Португалия и в цяла Европа. През последните десет години генеричните лекарства увеличиха достъпа до лекарства с над 100% в 7 ключови терапевтични области без да повишават пълната стойност на лечението. Милиони европейски пациенти  извлякоха полза от по-добрия достъп до лечение по „златния стандарт“ на повечето остри и хронични заболявания – от сърдечносъдовите до диабета и дори рака”.

Струва си да отбележим и че в отрасъла на генеричните лекарства работят повече от 160 000 души в Европа и днес генеричните лекарства представляват 56 процента от лекарствата, изписвани в Европа.

_________________________________________________________________

Компаниите членки на „Лекарства за Европа“ увеличават достъпа до висококачествени лекарства, както и участват в подобряването на резултатите в областта на здравеопазването.  Те играят ключова роля в създаването на устойчиви европейски системи на здравеопазване, като не спират да предоставят ефективни генерични лекарства, на достъпна цена. Също така въвеждат иновации, с цел създаване на нови биоподобни лекарства и пускат на пазара лекарства с добавена стойност, които водят до по-добри здравни резултати, по-голяма ефективност и ефикасност и/или подобрена безопасност за пациентите в болничната обстановка.

БГФармА е асоциация – член на „Лекарства за Европа“, като двете организации се стремят към развитие на регулаторна и пазарна среда, в полза на навременното осигуряване на висококачествени и достъпни лекарства за всички нуждаещи се пациенти.

Полезни препратки