Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Генеричните компании очакват предвидимост, дългсрочни промени и цели, свързани с лекарствената политика в страната

16 Ноември 2015

Заместник-председателят на Българска Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА), г-н Владимир Афенлиев взе участие в провелия се Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor.bg, на 10 ноември в София Хотел Балкан.

Генеричните компании подкрепят Наредбата за отстъпки за лекарствата, защото въвежда по-справедлив принцип за предоставянето им. Първоначалното предложение не беше икономически обосновано, коментира г-н Владимир Афенлиев, заместник-председател на Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). Г-н Афенлиев допълни, че е задължителна прозрачност за отстъпките за лекарства, цените по които плаща НЗОК. Той открои като основен проблем липсата на последователност и предвидимост в лекарствената политика.

„Очакваме предвидимост, дългосрочни промени и цели, защото в противен случай индустрията не може да отговори на промените и от това ще пострадат пациентите. Рационалността на една лекарствена политика минава през силно изразена прогенерична политика", посочи г-н Афенлиев.

Подробна информация, както и видео материал от събитието може да се види на линка: http://www.investor.bg/novini/416/a/otstypkite-za-lekarstva--tejko-breme-ili-spravedliv-princip-206002/

Полезни препратки