Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Френското правителство стартира мащабна кампания за насърчаване употребата на генеричните лекарства

06 Октомври 2016

"Лекарства за Европа“ категорично подкрепя кампанията на френското правителство за насърчаване употребата на генерични лекарства. Благодарение на генеричните лекарства в Европа два пъти повече пациенти, в 7 ключови терапевтични области [1] (диабет, депресия, епилепсия, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, астма/ХОББ, стомашно-чревни заболявания) са били лекувани през последните десет години, без това да се отрази на общите разходи за лечение. В наши дни генеричните лекарства възлизат на 35% от всички отпускани лекарства във Франция, но са едва 18% от фармацевтичните разходи. Генеричните лекарства допринасят значително за здравеопазването във Франция, като осигуряват на пациентите по-добър достъп до лекарства и предлагат повече възможности на здравните специалисти за лечение на техните пациенти.

Френската кампания е обявена на следния сайт http://social-sante.gouv.fr/mot/medicament-generique и ще използва комуникационни платформи като социални медии, телевизия, радио, постери в аптеките и вестници със специален раздел за въпроси на гражданите относно генеричните лекарства. Кампанията е част от една по-обширна генерична стратегия, която освен това трябва да стимулира предписването на генерични лекарства от лекарите както в общата практика, така и в болнична среда.

Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“ коментира кампанията: „Франция е с един от най-малките общи пазарни дялове на генерични лекарства в Европа. Затова категорично подкрепяме тази първа стъпка в прилагането на френския план за насърчаване на генеричните лекарства. Всички мерки в плана трябва да се изпълнят бързо, особено стимулите за лекарите, свързани с предписване на качествени и ефективни медикаменти в рамките на Списъка на взаимозаменяемите лекарства («Répertoire»), което ще осигури достъп на пациентите до ефикасно лечение и ще допринесе за по-устойчив здравен бюджет.“

[1] Доклад на IMS – международната анализаторска компания за „Ролята на генеричните лекарства за поддържането на устойчиви системи за здравеопазване: европейска перспектива“ http://www.medicinesforeurope.com/2015/06/01/ims-health-2015-the-role-of-generic-medicines-in-sustaining-healthcare-systems-a-european-perspective-june-2015/

__________________________________________________________________

„Лекарства за Европа“ (бившата Eвропейска асоцицация за генерични и биоподобни лекарства - ЕГА), представлява европейските отрасли за генерични, биоподобни лекарства и лекарства с добавена стойност, които осигуряват висококачествени лекарства на конкурентни цени за милиони европейски пациенти,  на основата на 5 важни стълба: пациенти, качество, стойност, устойчивост и партньорство. Дружествата, представлявани от „Лекарства за Европа“, осигуряват над 160 000 квалифицирани работни места в Европа, в над 350 структури за производство, развойна и научноизследователска дейност, като инвестират до 17 % от оборота си в медицински иновации.

БГФармА е асоциация – член на „Лекарства за Европа“, като двете организации се стремят към развитие на регулаторна и пазарна среда, в полза на навременното осигуряване на висококачествени и достъпни лекарства за всички нуждаещи се пациенти.

Полезни препратки