Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

Фармацевти се запознаха с търсачката за лекарства в www.generics.bg

01 Юли 2013

 

По време на провелата се на 29 и 30 юни в София годишна конференция на българските фармацевти - „Български фармацевтични дни 2013”, изпълнителният директор на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) г-н Росен Казаков изнесе презентация на тема: „Фармацевтът, генеричната индустрия и възможностите за намаляване на разходите в здравеопазването”.

С презентацията той запозна участниците на форума с дейността на стартиралата не отдвана търсачка за лекарства в www.generics.bg. Целта на търсачката е да осигурява повече информация за лекари и пациенти. Тя може да бъде използвана от всички граждани и позволява търсенето на реимбурсирани медикаменти като се използва тяхното международно непатентно наименование (молекула), търговска марка или ATC класификация.

Търсачката има и своя мобилна версия, която може да се използва чрез всички съвременни електронни устройства (смартфони и таблети) и е достъпна на  www.m.generics.bg. Това дава възможност на пациентите да правят справка за лекарствата независимо от мястото, на което се намират - аптека, болница и др. Също така лекарите могат да проверят кое е най-подходящото лекарство за предписване още докато преглеждат своите пациенти и се запознават със симптомите на заболяванията им. 

Сред останалите акценти в презентацията на Росен Казаков бяха европейските препоръки за оптимално използване на публичичните средства за лекарства и предоставяне на лекарствена информация за пациентите. Изпълнителният директор на БГФармА описа и проблемите, които биха произтекли за българския лекарствен пазар ако тези препоръки не започнат да бъдат прилагани своевременно и прецизно.

 

Полезни препратки