Плащаме ли разумно за лекарства? Едно горчиво хапче за преглъщане - митове и реалност за иновативните медикаменти
Визия на ЕГА И БГФармА

« Новини

ЕГА проведе своята 20-та годишна среща

14 Юли 2014

 

По време на своята 20-то годишна среща Европейската генерична асоциация (ЕГА), чийто член e БГФармА, призова всички здравни институции категорично да признаят сериозния принос на генеричните и биоподобните лекарства към здравеопазването в Европа. Освен това генеричните лекарствени производители имат важна роля за осигуряването на заетост и за развитието на инвестиционната среда в страните членки. Генеричните и биоподобните лекарства създават реална конкуренция на фармацевтичните пазари, спестяват разходи за медикаменти и гарантират качествени и достъпни лекарствени терапии за всички нуждаещи се граждани.

Делегатите на 20-та среща, която се проведе от 25.06 до 27.06.2014 г. в Мадрид бяха единодушни, че генерични лекарства силно допринасят за подобряване на здравето на пациентите в Европа чрез разширяване на достъпа до лечение, както и че по този начин помагат за увеличаването на продължителността на човешкия живот. Редица участници в срещата говориха за ролята на генеричните медикаменти в съвременно здравеопазване и споделиха необходимостта от развитие на прогенерична лекарствена политика, за да може в по-голяма степен да се използва потенциала на този вид лекарства, тъй като това би било в интерес най-вече на пациентите.

Ник Хагер, президент на ЕГА заяви, че генеричната индустрия е ценна основно с приноса си за общественото здравеопазване и възможностите, които дава за балансиране на здравните бюджети. Членовете на ЕГА одобриха ключови мерки, свързани с постигането на напредък по прилагане на директивата срещу фалшифицирането на лекарства, разработването и осъществяването на промени в Етичния кодекс на асоциацията и развитието на устойчиво здравеопазване. В Мадрид ЕГА заедно със своя испански член AESEG и GfK започна проучване за пазарната устойчивост на биоподобните медикаменти в Испания.
 

По време на форума беше приета визията на ЕГА, която може да видите ТУК.

Полезни препратки